Nadie me habló de ti de Laura Anguera

 

Laura Anguera sempre havia volgut ser escriptora però la vida abans d’escriure la va portar a ser una advocada d’èxit. 

Ben situada en el món laboral va oblidar dedicar-se a l’escriptura. Però un dia va arribar la seva oportunitat, com de vegades sol fer, en el format de crisi. Laura es va quedar sense feina, aleshores va utilitzar el temps de l’aturada forçosa per escriure la seva primera novel·la “Boom” (2012). On tractava precisament sobre allò que l’havia deixat sense feina “el boom immobiliari”.  Uns anys després va ser la pandèmia del 2020 qui li va donar el temps per escriure la segona novel·la: “Nadie me habló de tí” (2022). Tant en una com a l’altra ha utilitzat trets autobiogràfics personals i professionals.

©Xavier Torres-Bacchetta

Esperem no necessiti d’un altre fet que ens sacsegi a tots per posar-se a escriure.  

En “Nadie me habló de ti” la protagonista és Carolina una advocada d’un bufet important a Barcelona, divorciada i amb una filla adolescent amb qui viu en una constant baralla. Carolina va ser abandonada per la seva mare quan tenia tres anys, un fet que ara quan el seu pare és a punt de morir, la manté inquieta per la poca informació que té d’ella. 

Carolina troba un llibre a la biblioteca del seu pare moribund, aquest serà una gran pista que junt a l’audàcia de la seva filla utilitzarà per trobar l’home amb qui la seva mare va fugir. Gabriel va ser el seu amor de joventut i més endavant quan ja estava casada amb el seu pare es va convertir en el seu amant. Gràcies a Gabriel va poder estirar del fil per saber com era la seva mare, quins interessos tenia, a que es va dedicar quan va viure amb ell a París i sobretot el que la va obligar a abandonar-la quan vivia casada amb el seu pare. Quinze anys després la seva mare va desaparèixer, ella tenia divuit anys, en el moment que tornava a Barcelona per retrobar-se amb ella.

Collage amb imatges de Liz Taylor a la platja de S'Agaró, cartell de la película rodada a la Costa Brava estret de https://genteyold.com/cuando-liz-taylor-se-enamoro-de-la-costa-brava, Hotel La Gavina de S'Agaró, portada del disc de "Los Sirex" i cartell del concert dels Beatles 

Una novel·la pels qui ens agraden les històries que tracten de sagues familiars. Ambientada entre els anys 60 i 70. M’ha agradat reconèixer detalls que tenia dins el record de la meva infantesa i adolescència: alguns grups musicals, alguns personatges famosos anomenats per la meva mare quan jo era petita, etc. Tots aquests aspectes junt al moment en que el turisme que arribava a la Costa Brava començava a ser important a les nostres platges, es parla de personatges famosos com Liz Taylor a les platges de S'Agaró. M'agrada com l'autora posa de manifest el paper de la dona de l’època sotmesa al matrimoni o a la família, sense possibilitat de fer eleccions personals o professionals. Tot això dins del marc social on es preveu la decadència i rigidesa de la burgesia catalana en aquell context històric. 

Se sent molt bé la veu de la majoria dels personatges, la mateixa Carolina, Ariana, Gabriel. El personatge que queda en principi poc creïble, segons el meu punt de vista, és el pare de Carolina, Ricardo. La seva trajectòria no encaixa amb la vivència que explica Carolina en el seu paper de pare. La manca d'indicis sobre l’actuació de Pepita quan Carolina era una nena.
 
Un llibre entretingut per aquest aire d’investigació creat per Carolina, la protagonista, durant les converses amb Gabriel. 






Comentarios