La campana de vidre de Silvia Plath


 Silvia Plath va morir als pocs dies (1963) de publicar “La campana de vidre” aquest és un fet que t’acompanya durant la lectura. Abans de llegir el llibre alguns comentaris, ja m’havien advertit que la història tenia trets biogràfics. A les primeres pàgines prens consciència d’això i les emocions que et desperta la lectura s’amplifiquen. Quan comences a conèixer a Esther la protagonista de la història, comproves com la seva estabilitat emocional trontolla a conseqüència de les contradiccions entre el que ella creu i el que veu al seu voltant, Esther de mica en mica va arribant a un estat depressiu. Silvia Plath descriu els sentiments d’Esther amb un estil tan plàstic que et trasllada a la pell els seus estats d’angoixa, solitud i desequilibri. El suïcidi amb el que va acabar la vida de l’escriptora va rondant pel cap de l’Esther malgrat el final que ella li ha donat a la història sigui més esperançador. 
La poesia no és de les meves lectures habituals però Silvia te una força tan plàstica per representar les emocions que m'ha obert una forta curiositat per apropar-me a la seva obra poètica. 
 
“La sabiduria de los cuentos de Alejandro Jodorowsky”

La lectura de “La campana de vidre” m’anava colpint de mica en mica, no en qualsevol moment  en venia de gust posar-me davant la vida d’Esther per tant he combinat la lectura de “La campana de vidre” amb els contes. La foscor que descriu Silvia Plath m’inundava i necessitava agafar distància, la personal  mirada, la interpretació de Jodorowsky a uns contes de diferents tradicions m’han ajudar a sostenir-les. 

SINOPSI: Historia de una chica que tiene todo lo que una joven puede desear en el Nueva York de los años cincuenta: una carrera prometedora, un pretendiente que estudia medicina y toda una vida por delante. Esther Greenwood ha ganado una beca para trabajar en una revista de moda en la gran ciudad y siente que por fin podrá realizar su sueño de ser escritora. Pero entre cócteles, noches de fiesta y pilas de manuscritos descubre una sociedad que repudia las aspiraciones de las mujeres y su vida empieza a desmoronarse. Esther -alter ego de la autora- se encierra en sí misma, como si estuviera atrapada en una campana de cristal: respirando continuamente el mismo aire viciado y sin posibilidad de escapar» (La Editorial)

Interpreto “La campana de vidre” com allò que havia de protegir a Esther, la protagonista, quan surt d'un dels seus internaments psiquiàtrics, però que no  aconsegueix protegir-la realment. Una campana que es trenca quan la vida que espera a Esther, allò que li demana la societat a una dona de la seva època està molt lluny dels seus ideals o allò que és el seu desig. El que veu al seu voltant, el que creu que els altres esperen d'ella entra en conflicte amb els seus sentiments i aquí és sembla iniciar-se el camí del desequilibri emocional.


Silvia Plath (1932-1963) fou una poeta que va rebre el premi Pulitzer a títol pòstum. Es va casar amb Ted Hughes, escriptor també amb el que va tenir dos fills.  Silvia va ser una nena intel·ligent va publicar la seva primera poesia als vuit anys, va rebre una estricta educació, va viure una infantesa molt lligada al seu pare que va morir molt aviat. La relació amb la seva mare estava salpicada d’enfrontaments, això la va afectar intensament. Va conviure amb en estats depressius i desordres mentals. Reben les cruels teràpies de l'època. Aquesta realitat va ser aprofitar-la per traslladar contingut a la seva literatura (més poesia que prosa) amb una representació molt realista i cercana al seu desequilibri.

“La campana de vidre” és la única novel·la de Silvia Plath, ella ha escrit poesia bàsicament. Va morir molt jove per deixar-nos una extensa obra. “La campana de vidre” està escrit en clau de prosa poètica, és un llibre ple de frases amb impacte,  frases d’aquelles que tornes a ella en quan les has llegides per captar millor el missatge que vol donar-te.

A Internet es poden trobar diferents reculls de les frases on passejar-se per fer un tastet de la seva escriptura.

https://frasesdelavida.com/frases-de-sylvia-plath/


Aquest article amb la publicació d'una nova traducció de "La campana de cristal" ens ajuda a contextualitzar el moment que va viure Silvia abans de publicar-la

https://www.vogue.es/living/articulos/sylvia-plath-la-campana-de-cristal-nueva-edicion-castellano


Comentarios