Nascuda de Venus de Sònia Lleonart Dormuà

 


Nascuda  de Venus


Sònia Lleonart Dormuà
ha escrit un llibre amb uns ingredients que m’atrapen fàcilment: la cerca d’un quadre desaparegut, la vida d’un pintor com Botticelli, tres històries d’amor diferents i com a fons la Toscana. Un amor de llibre a primera vista, impossible demanar més. 

Una novel·la històrica amb intriga i cap al final ambient de thriller per mantenir viu l’interès de la lectura fins a l'última lletra. 

A la seva primera novel·la Sònia Lleonart descobreix l’obsessió de Sandro Botticelli per la musa dels seus quadres Simonetta Vespucci.  

He gaudit molt la lectura de Nascuda de Venus, em sembla molt interessant la barreja d'història i intriga. Resulta entretinguda i didàctica.

La narració et trasllada des de la brillant Florència dels Mèdici saltant des de la dècada dels 70 a l'actualitat. Interessant, des del minut u fins al final, deixant-te amb les ganes d’una segona part que ens ha promès Sònia Lleonart.


Nascuda de Venus és la primera novel·la de Sònia Lleonart. Afegeixo una entrevista ens explica com ha arribat fins aquí. 

https://www.diaridetarragona.com/cultura/sonia-lleonart-l-amor-entre-botticelli-i-simonetta-va-ser-platonic-CL18576949

Actualment treballa a una multinacional i aquesta novel·la és el  producte del camí que l’ha portat la seva afició des de la lectura fins a l'escriptura. Un dia va decidir iniciar uns cursos d’escriptura a l’Ateneu de Barcelona aleshores es va posar a indagar sobre Botticelli per crear una possible ficció basada a la seva vida. 

Com deia anteriorment, la història ens situa a la Florència del segle XV, a l’època esplendorosa de la família Mèdici. Comença explicant l’última voluntat de Sandro Botticelli llegant una carta i un quadre perquè siguin lliurats en el moment de la seva mort al fill de la ja desapareguda Simonetta Vespucci dona d’un Mèdici. Una dona d’una gran bellesa, que imposa els cànons renaixentistes, i que tenia enlluernats a la societat toscana de l’època. Una dona que degut això es va convertir en la musa dels seus quadres. La història del passat es combina amb un personatge actual, la Carla la restauradora catalana reclamada per la Galleria dels Uffizi per organitzar una exposició de Botticelli. Una important feina que li arriba en un moment delicat de la seva relació sentimental que l’obliga o li ajuda a deixar Barcelona i traslladar-se a la Toscana, curiosament ella té família vivint allà i coneix l'ambient per haver estudiat un temps. El nou dia a dia i la feina en la Galleria la posarà en contacte amb algunes descobertes que canviaran moltes de les seves creences personals. La novel·la segueix tres eixos temporals units en una trama comuna que fa molt interessant la lectura.



Aquí podem sentir la veu de Sònia Lleonart explicant el seu procés d’escriptura. https://www.ccma.cat/3cat/nascuda-de-venus-la-historia-de-simonetta-vespucci-musa-de-boticelli/audio/1196658/ entrevista ràdio amb l'Elisenda Carod.





Adquirir coneixement d’història a través de les novel·les que llegeixo és una de les coses que més gaudeixo, per això sempre que les acabo intento investigar més coses de les que la trama de la història m’ha aportat. De vegades dono amb alguna perla. En aquesta ocasió he trobat aquest article, on Marisol Roman ens il·lustra sobre el quadre de Botticelli (El naixement de Venus) explicant els seus símbols d’una forma molt didàctica i que trobo interessant deixar aquí:

 https://www.marisolroman.com/publicaciones/el-nacimiento-de-venus-1485 

Val a dir, abans de finalitzar la ressenya que passejar a través de la lectura del llibre per Florència i pel poble de San Gimignano ha estat un plus per a mi, ja que el meu viatge a Florència i a la Toscana és un dels que més empremta m'ha deixat. Paisatge, art, història, ambient, tot memorable.



Comentarios