A la sombra de Einstein de Marie Benedict

 


Marie Benedict és el pseudònim amb el que Heather Terrell escriu alguns del seus llibres. Malgrat hi ha altres llibres publicats que  es presenta amb el seu nom real.

Marie Benedict es defineix com una escriptora de ficció històrica. Ha dedicat part de la seva bibliografia a dones que la societat ha tractat de manera injusta per una qüestió de gènere. 


A la sombra de Einstein”, un llibre que només ha passat tres nits a la tauleta del llit.


És un llibre centrat en Milena Maric la primera dona d’Albert Einstein. Ella era d’origen serbi (hongaresa), sembla que afectada d'una malaltia genètica que li provocava coixera al caminar. Albert i Milena es van conèixer a Zurich mentre estudiaven a l’ Escola Federal Politècnica de Zuric. Milena era l’única dona de la classe. Acceptada gràcies al seu alt nivell en matemàtiques i a una dispensa prèvia concedida pel govern del seu país. 

Deixa de llegir si no vols algun spoiler.

 Com a estudiants es relata a la novel·la una vida plàcida gaudint de la fase d’enamorament. Les dificultats van sorgir quan Milena es queda embarassada durant una escapada. Això trastoca els plans d'Albert que necessita una feina per independitzar-se dels pares. Com es trobaven en una societat molt tancada la notícia sembla que podria espatllar el futur professional del físic. Milena te la seva filla lluny d'Albert. Després de  moltes renúncies per part de Milena arriben a casar-se, Ell no arriba a reconèixer la filla que tenen. Una filla de la que no hi ha rastre, sembla que va ser donada en adopció. A la novel·la se li dona una altra sortida.

Segons la novel·la, el matrimoni comença la vida de casats como quan eren estudiants amb una forta col·laboració por part de Milena en les investigacions del seu marit. Ell omet en els articles publicats el nom de Milena.. La veritat sobre el paper que Milena va jugar en les teories publicades i signades només per Einstein està dins els dubtes raonables que deixen unes cartes publicades fa un temps i en les que s’ha basat l’escriptora per donar forma al seu relat. Les cartes corresponen a l’intercanvi de correspondència  entre Albert Einstein i Milena i les que ella va enviar a una amiga amb la que va compartir habitació durant la vida d’estudiant a Zurich. A les cartes es parla de forma explicita de l'article que li va donar el Nobel a Einstein. El que si queda demostrat és que Milena era una dona de Ciència, amb uns coneixements matemàtics extraordinaris que va ser acceptada com a estudiant a la Politècnica de Zuric per la seva excelsa capacitat. Una dona a la que les normes socials de l’època no li van permetre desenvolupar el seu talent només li van deixar l’opció d’escollir el paper de mare i ama de casa. Cosa que l'autora del llibre culpabitlitza totalment a la personalitat d'Albert Einstein,en el seu llibre quan descriu la trobada de Marie Curie amb ells. Marie i Milena són dones coetànies i socialment reconegudes de forma ben diferent. 

Milena amb els seus fills

A la sombra de Einstein” és un llibre que he trigat només un sospir en llegir. La vida d’estudiant i el matrimoni de Milena està novel·lada de forma molt atractiva i entretinguda.

La mateixa ràbia que em produïa el calvari que va viure Mileva Maric com a dona de Einstein no em deixava fer anar el llibre de les mans. Els personatges estan ben caracteritzats per tal d’obrir la porta dels sentiments de la lectora. Marie Benedict, amb un “tap de boli intel·ligent”,  aconsegueix mostrar-nos com la vida de Milena és una vida de renúncia constant. Com el paper de dona imposat per la societat l’obliga a relegar i amagar el seu talent en pro de la vida domèstica i la cura dels seus fills. 




Comentarios