El color del silencio d'Èlia Barceló

 “El color del silencio” escrita per Èlia Barceló, és una novel·la coral de les que agraden als que ens atreuen les sagues, els misteris i les intrigues familiars acompanyades de moments històrics. Aquí trobarem fets ben coneguts de la història d’Espanya des dels anys 40 fins als 90. 

Misteris i intrigues sense parar i personatges ben caracteritzats. Tot això amanit de l’exotisme que es dona moure’t per Rabat, Tànger i Marràqueix. Una novel·la de difícil catalogació: misteri, psicològica, històrica.


La protagonista és Helena una pintora famosa i reconeguda que viu amb la seva parella Carlos, a Austràlia allunyada de la seva família. Carles és un home amb una personalitat encantadora, un bon company, pacient i intel·ligent, la parella perfecta per a una dona com Helena ,de forta personalitat, amb poca paciència davant dels estereotips socials, tant sovint resulta "políticament incorrecta". Una dona de 68 anys que amb la força del seu caràcter arriba on no arriba per l'edat.

Després de molt de temps, Helena torna a Madrid, per celebrar la boda d’Almudena, una neta que no coneix, és la filla d’Alvaro, El fill que va tenir durant un primer matrimoni que va deixar poca empremta en ella.  Helena es va allunyar de la seva família desmuntada a causa de l’assassinat de la seva germana gran, Alicia. Un fet tràgic que va provocar un gran trasbals tant a la vida dels seus pares, com a la del marit de la seva germana i d’ella mateixa. 

El quadres pintats per Helena repeteixen en tots ells unes ombres misterioses que sovint la turmenten i de les que té ganes de desfer-se’n.

Helena necessita descobrir els misteris del seu passat per aconseguir superar les ombres que fins ara sempre l’havien acompanyat als quadres i a la seva vida. És aleshores, quan arriba a Madrid, que es veu impulsada per la informació que li dona una constel·lació familiar que acaba de fer, unes capses heretades de la seva mare que li acaben de lliurar, un email que li envia el seu cunyat i especialment per l’ajuda i el treball de detectiu de la seva parella quan es decideix a esbrinar quines són les ombres que ocupen el seu passat

La novel·la ens trasllada amb un narrador omniscient des del passat al present amb capítols curts. Salts imperceptibles perquè estan molt bé entrellaçats. Els grans salts d’una època a una altra motiven la lectura i mantenen despert l’interès. Salten de la vida dels pares d’Helena, o bé de l’Helena jove, encara no pintora, a l’Helena actual.  Amor, història, política, enganys, adulteris, lluites personals, venjances. Durant la lectura acompanyem a la protagonista en el descobriment de les ombres del seu passat.

Amena, interessant la prosa d’Elia Barceló, destaquen unes descripcions molt visuals dels llocs i de les emocions dels personatges. Una novel·la molt recomanable per una bona estona de lectura. Millor no explicar molt més de la història perquè qui es decideixi llegir-la la pugui gaudir tant com jo he fet.


Èlia Barceló té una pàgina web preciosa amb tota la informació de la seva vida i la seva obra: 

  https://eliabarcelo.com/

Curiositats

Les portades d’un llibre tenen molt a dir davant un probable lector. Hi ha portades que inciten a llegir un llibre que conviden a dur-te el llibre cap a casa. En el cas de “El color del silencio” la portada és utilitzada per l’autora a una de les escenes importants del llibre. Em va cridar l'atenció. 

Investigant vaig descobrir que el quadre utilitzat a la portada pertany a Lita Cabellut una artista famosa i reconeguda com la Helena de ficció. El quadre té el nom de la novel·la: “El color del silencio”. Obres de Lita Cabellut

Lita Cabellut és una dona d’uns 60 anys amb una biografia encoratjadora, amb una visió de la vida que cal tenir present abans de posar etiquetes a la gent que ens envolta i especialment als nens i nens que són capsetes portadores d’un tresor amagat al seu interior. Capsetes que esperen que algú o alguna cosa els hi doni la clau per poder-se alliberar.

Et deixo una entrevista de Catorze a Lita Cabellut molt interessant per conèixer el que pensa la pintora persona: https://www.catorze.cat/biblioteca/lita-cabellut-no-anar-escola-fins-dotze-anys-va-ser-sort-2-67991/

Biografia de Lita Cabellut:   https://www.buscabiografias.com/biografia/verDetalle/10061/Lita%20Cabellut

“Quan la gent veu un retrat ens reconeixem, estem veiem un autoretrat, en realitat veient el que ens diuen els nostres miralls”

Aquí la veiem treballar:   


https://www.youtube.com/watch?v=i1AMjJfoaSI


Comentarios