Història d'un piano de Ramon Gener

 


Ramon Gener és músic, baríton, escriptor i un conegut i apassionat divulgador musical. Gaudeixo quan l’escolto per la forma en com ens fa arribar les característiques d’una peça musical adornant-la si cal amb algunes curiositats que la poden fer propera i divertida als que no són molt entesos. Per tot això tenia clar que llegir “Història d'un piano” seria una grata experiència. 

Ramon Gener va comprar un malmès piano al carrer Santa Tecla (curiós nom de carrer). Durant la restauració va descobrir unes inscripcions junt amb el número de sèrie 31887 del piano. Aquest número identifica l’origen de l’instrument. Va saber doncs que el seu Grotrian-Steinweg va ser construït a Brunsvic (Alemanya) l’any 1915. Això despertà la seva curiositat i inicià la investigació seguint el periple viscut pel piano fins a arribar al barri de Gràcia on va ser adquirit per ell.

Amb la base documental adquirida, Ramon Gener ha escrit una meravellosa novel·la on la màgia de la música està present per explicar-nos la biografia d’un  piano de més d’un segle d’existència, “Història d'un piano”. La novel·la conté elements històrics per a travessar les dues Guerres Mundials viscudes pels anteriors propietaris així com el viatge per cinc països diferents seguits pel piano fins a arribar a casa d’en Ramon.  L’escriptor com últim propietari del piano resulta ser un personatge important d’aquesta història que se’ns mostrarà des del primer capítol com a fil conductor.  

Allò que la investigació no li ha aportat a en Ramon Gener l’ha omplert amb ficció. Donant com a resultat una novel·la entretinguda amb un bon ritme narratiu, construïda en molts moments com una peça musical. Que perquè quedi  pedagògicament ben explicada tenim l’ajuda d’un glossari al final del llibre. Llegir la història és com escoltar-lo parlar.

A partir d’ara, quan escolti el Nocturn de Chopin opus 9 núm. 2 recordaré l’emoció que m’ha produït la lectura d'“Història d'un piano”. És el poder de la música.

Comento les dues peces musicals amb més protagonisme al llibre:

El Nocturn de Chopin

https://www.youtube.com/watch?v=p29JUpsOSTE

El Nocturn de Chopin és la peça musical que curiosament tothom que seu a la banqueta davant del piano núm. 31887 sent l’atracció de posar-se a interpretar-la. Ho reconeix Ramon i ho manifesten els diferents protagonistes de la novel·la.

Junt amb el Nocturn hi ha un altre peça que desperta curiositat. La peça, en format  llibret, es manté present durant gran part de la narració pel seu pas de mà en mà dels diferents personatges. És per això que llegint el llibre entren unes ganes al·lucinants per posar-te a escoltar-la.  “Reverie” de Debussy, la peça musical té una presència important a la narració, però cap dels personatges que viuen a prop del piano núm. 31887 aconsegueix tocar-la.

La tenim en aquest enllaç per poder-la escoltar:

https://www.youtube.com/watch?v=_CUC2-S1NMI 


He explicat molts detalls de la història, com sempre sense explicitar aquells aspectes que puguin destrossar l’interès de qui vulgui llegir la novel·la. 

Afegeixo la sinopsi del llibre explicada pel mateix Ramon Gener perquè és un document interessant:  

https://www.youtube.com/watch?v=Whw_QrcZ5ww


No vull oblidar-me de dir que Ramon Gener va obtenir Premi Ramon Llull 2024 amb Història d’un piano. Ramon Gener ja havia tingut experiències escriptores anteriors amb:

Si Beethoven pogués escoltar-me. 

L'amor et farà immortal. 

Beethoven: un músic sobre un mar de núvols. 

Però que aquest és el primer llibre de ficció que escriu.

L'endemà del lliurament del premi li fan aquesta entrevista al programa de TV3 “Tot es mou” repeteix alguns arguments que explica al vídeo de la sinopsi de més amunt, però la trobo molt interessant perquè quan vaig escoltar el detall de la botiga on va comprar el piano es posen els pèls de punta de l'emoció. Aquí la deixo per si et vols apropar.

https://www.ccma.cat/3cat/ramon-gener-el-piano-em-va-venir-a-buscar-la-botiga-on-el-vaig-comprar-va-desapareixer-lendema/video/6269902/

Si t'agrada la música, si t'agrada ficar-te en les vivències dels personatges  aquest llibre t'agradarà. 

Comentarios